Mikor a legalkalmasabb a gumicsere?

Amivel kapcsolatban minimális profilmélység, a KRESZ minimális mélységet határoz meg 3 mm téli gumihoz1,6 mm nyári guminálLegyen azonban óvatos, ha külföldre utazik. Például Ausztriában vagy Csehországban a téli gumiabroncsok minimális profilmélységének kell lennie legalább 4 mm. Általánosságban azonban összefoglalhatjuk, hogy minél mélyebb a minta, annál jobb. Míg télen a kellően mély mintát fogod értékelni főleg azért jobb tapadás, nyáron segít elkerülni aquaplaning 

Miből készült a gumiabroncs futófelülete?

A gumiabroncs mintázata magának a téli vagy nyári guminak a legfelső része, amely közvetlenül érinti az utat. A futófelület mintázata az egyik fő elem, amely a legnagyobb hatással van a gumiabroncsok teljesítményére. Ezen túlmenően az ő feladata a következők biztosítása:

  • jó kormányzás és tapadás havas, nedves vagy egyéb igényes útfelületen való haladáskor
  • segít a biztonságos fordulásban
  • csökkenti a gördülési ellenállást
  • alacsonyan tartva a zajszintet
 

A gumikeverék összetétele, amelyből a minta készül, természetes és szintetikus gumit is tartalmaz. További elemek a korom, a szilícium-dioxid vagy az elasztomerek különböző arányban. Maga a minta lamellákból, hornyokból, blokkokból, bordákból és lyukakból áll.


Az első gumik jobban tönkrementek, mint a hátsók

Az oktató határozottan nem javasolja olyan gumiabroncsok használatát, amelyek profilmélysége a legtöbbet utazott helyen nem éri el legalább a 3-4 millimétert. – Egy ilyen abroncs használata veszélyes.

A szakember szerint érthető a sofőrök túlnyomó többségének, valamint a gumijavító műhelyben dolgozó szerelőknek az indítéka és meggyőződése, hogy kevésbé kopott gumikat rakjanak az első tengelyre.

Vyše 90 percent áut na našich cestách sú predokolky. Teljesen logikus, hogy egy-két szezon után jobban kopnak az első gumik.”

A vezetéssel kapcsolatos jelenségek lényegesen gyorsabban kopják az első kerekeket, mint a hátsó gumikat. A fékezőerők aránytalanul nagyobb átvitelét biztosítják. Az első tengely az egyes autók fék-, kormány- és kanyarteljesítményének nagyjából 70-90 százalékát adja át.

További információ: https://auto.sme.sk/c/6329680/lepsie-pneumatiky-patria-podla-odbornika-na-zadne-kolesa.html

 

Hogyan mérjük a futófelület mélységét?

A gumiabroncs profilmélysége könnyen mérhető. Hogyan mérjük meg a gumiabroncs futófelületét? Ezt megteheti tolómérővel, tollal, ceruzával, gyufával vagy autószervizünkben is lemérheti. A szakemberek mindig pontosan tudják, hogyan kell mérni a gumiabroncs futófelületét. 

Ezen kívül különböző típusú gumiabroncs futófelület-mélységmérő készülékek vásárolhatók, a kézi, kulcstartó formájú készülékektől a drágább, kijelzővel felszerelt elektronikai eszközökig, melyek ára a technológiai színvonalnak megfelelő.

Egy egyszerű módszer annak megállapítására, hogy a gumiabroncs futófelülete rendben van-e

Az egyik egyszerű módja annak, hogy megállapítsa, a gumiabroncsok jó állapotban vannak-e, ha szemrevételezéssel megvizsgálják a gumiabroncs futófelületének közepén elhelyezett tartórudakat. Ezek a sávok alig látszanak, ha új abroncsok, de idővel egyre jobban láthatóvá válnak, egyértelmű jele annak, hogy új gumikat kell keresnie. 

Egy másik egyszerű módszer az, hogy vesz egy fillért, fordítsa fejjel lefelé, és ragassza a mintába, hogy megmérje a mélységét. Ha az érmefejet takarja a futófelület, a gumik rendben vannak. Ha azonban az érme feje jól látható, akkor a gumiabroncsok túlságosan elhasználódtak, és ki kell cserélni. Természetesen ez csak egyfajta "házi" módszer a minta ellenőrzésére. Néha jobb, ha szakember tanácsát kéri.

Keressen repedéseket vagy sérüléseket a gumiabroncs felületén

Egyéb befolyásoló tényezők gumiabroncs élettartama felületén repedések vagy kisebb sérülések vannak. A nyári gumiabroncsok ki vannak téve az extrém időjárási viszonyoknak, a gumi kezd veszíteni rugalmasságából és repedések jelennek meg a felületen. Előfordulhat, hogy néhány repedés nem azonnal jelenti azt, hogy új gumikra van szüksége, de ha sok forgácsot észlel, érdemes konzultálni szakértővel, aki felméri abroncsai állapotát és más megoldást javasol.

 

Források: sme.sk, unia.sk, oponeo.sk